کندویی دوار با قاب های متحرک وسیله‌ای برای تولید مطمئن در زنبورداری



کندویی دوار با قاب های متحرک وسیله‌ای برای تولید مطمئن در زنبورداری

 اصغر رضایی کارشناس ارشد پرورش زنبورعسل،  مریم طایفه سلطانخانی کارشناس دامپروری-زنبورعسل

مجله زنبورداران پیشرو -برداشت مطالب با ذکر منبع بلامانع است

http://www.mag-bee.com

کندوهای دوار با قاب‌های متحرک تکنولوژی جدیدی را در صنعت پرورش زنبور عسل به وجود آورده است که در مقایسه با  کندوی عسل سنتی زنبوردار را قادر می‌سازد که تولیدی موثر تر و سودآور تر با کار کمتر، ایمنی بالاتر دامپزشکی، تولید مطمئن‌تر و مقرون به صرفه‌تری را داشته باشد. کندوهای دوار با قاب‌های متحرک، کندوهای ایستاده‌ای هستند که امکان درمان کندو را از بالا و پشت کندو  برای زنبوردار فراهم می‌کنند. این طراحی خاص به طوری است که قسمت شان‌های تخم از شان‌های عسل کاملاً جدا است. در قسمت پایین، قسمت نوزادان 9 قطعه فریم دایره‌ای با قطر 40 سانتی‌متر، و عمق 12،56  سانتی‌متردر هر دو طرف سطح شان وجود دارد. قاب‌های دایره‌ای را می‌توان حول محور مرکزی خود چرخاند. شربت‌خوری در بالای شبکه مانع ملکه قرار دارد با قاب‌هایی از عسل که در داخل شربت‌خوری وجود دارند. در زیر قسمت بالا یک شربت‌خوری با یک محفظه خالی وجود دارد.چرخش قاب‌ها با کنترل الکتریکی باتری 12 ولت  به دست می‌آید. کندوهای دوار با قاب‌های متحرک برنده جایزه سال 2005 در مجارستان شد که از کندو محصول قابل توجهی برداشت شده بود. این کندوی عسل به توصیه مؤسسه ملی زنبورداران مجارستان و مؤسسه تحقیقات اصلاح نژاد دام و تغذیه  مورد استفاده در زنبورستان‌هامی‌باشد.
کندوهای دوار با قاب‌های متحرک می‌تواند به صورت کوچک، بزرگ و قابل حمل در فصل مهاجرت مورد استفاده قرار گیرد. در زنبورستان‌های تازه تاسیس این کندوها خطرهای کمتری برای زنبورداران تازه کار دارد. در زنبورستان‌های بزرگ توصیه می‌شود که این کندوها را در کانتینرهایی قرار داده شود که هنگام مهاجرت و جابه جایی حرکت دادن آنها با مشکل مواجه نشود.

چرا نیاز به چرخاندن قاب ها داریم؟
فقط کنه ماده است که در فصل زمستان باقی می‌ماند، هنگامی که هیچ تخمریزی در کندو وجود ندارد. اگر چه کنه‌های ماده دارای اندام‌های ذخیره‌سازی اسپرم هستند، اما تعداد آنها از ملکه زنبورعسل کمتر است و اسپرم است که از آخرین پرواز جفتگیری  در تخمدان‌ها باقی مانده است. تولید مثل کنه با پرورش زنبور عسل در اوایل بهار شروع می‌شود، اما از اولین تخمگذاری تنها کنه‌های نر به وجود می‌آیند که در سلول‌های بسته با کنه‌های ماده جفتگیری می‌کنند، ماده‌های بارور با متولد شدن زنبورهای جوان در کندو ظاهر می‌شوند.
 این کنه‌ها از همولنف زنبور بالغ به مدت 2-3 روز  و یا بیشتر برای تخمریزی دوباره تغذیه می‌کنند. هنگامی که کنه‌ها برای تخمریزی آماده هستند سلول‌های لاروهای بیش از 5 روز را که سلول‌های آنها هنوز بسته نشده است، پیدا می‌کنند. کنه‌ها کور هستند و تنها از طریق بو کردن لاروهای 5 روزه را پیدا می‌کنند. آنها خود را در غذای نوزادان غوطه ور ساخته و یا اینکه بر روی اندام‌های تنفسی که در پاها قرارگرفته است مستقر می‌شوند. بعد از اینکه در سلول‌ها بسته شد، لارو به سرعت مواد غذایی را مصرف می‌کند و می‌چرخد. این زمانی است که کنه‌ها شروع به تکثیر می‌کنند. آنها ابتدا موقعیت خود را با چسبندن مدفوع به دیواره بالایی سلول تعیین می‌کنند.
این نقطه شروع کار کنه‌هااست و در این مرحله کنه‌ها شروع به تخمگذاریمی‌کنند. بعد از اینکه توده‌ای از مدفوع خود را در آنجا قرار دادند برای تغذیه می‌روند. آنها نمی‌توانند با قطعات دهانی گزش (زننده) و مکنده خود پوست انعطاف‌پذیر لاروها را سوراخ کنند، بلکه مجبور هستند از طریق جویدن یک سوراخ کوچک ایجاد کننده که معمولاً چند ساعتی طول می‌کشد. بعد از اولین تغذیه به نقطه آغازین خود بر می‌گردنند و شروع به استراحت می‌کنند. کنه‌ها به صورت دوره‌ای تغذیه می‌کنند، و تخمگذاری خود را معمولاً 8 الی 16 ساعت بعد از اولین تغذیه شروع می‌کنند. این فعالیت معمولاً در پایان روز اول بعد از بسته‌شدن در سلول‌ها اتفاق می‌افتد. تخم با مواد مخاطی به دیواره سلولی می‌چسبد.
جنین در داخل تخم رشد و پرورش یافته و در طول 24 تا 30 ساعت به لاروهای شش پا تبدیل می‌شود. لاروهای از تخم بیرون در آمده از سوراخ‌هایی که کنه ماده ایجاد کرده است تغذیه می‌شوند. کنه‌های نر در 7-6 روز و کنه‌های ماده در 8 روز بالغ می‌شوند. کنه‌های بالغ در داخل سلول‌های سر بسته جفتگیری می‌کنند. کنه‌های نر وکنه‌های نابالغ ماده پس از ظاهر شدن زنبور‌ها از سلول‌هامی‌میرند. سلول‌هایزنبور‌های کارگر معمولاً به مدت 12 روز بسته می‌شوند. تعداد کنه‌ها در طول این زمان دو برابر می‌شود، به این معنی که یک یا دو کنه ماده در این زمان بارور می‌شوند و سلول را ترک می‌کنند. استراتژی Lajos Konya از طریق راه‌های متعدد در طول این دوره کوتاه حمله ور می‌شود.
قسمت سر لارو کنه به دلیل نیروی گرانش در سمت پایین تخم رشد پیدا می‌کند. در این مرحله این قاب‌ها به صورت وارونه قرار گرفته‌اند و لاروکنه در این حالت نمی‌تواند رشد و تکامل یابد به خاطر اینکه  یک لایه ضخیم مخاط اطراف تخم را احاطه کرده است. با چرخش قاب موقعیت قرار گرفتن توده مدفوع تغییر پیدا می‌کند و کنه ماده سعی می‌کند که این توده را به محل اولیه خود بازگرداند، که دوره متولد شدن را به تعویق می‌اندازد. کنه‌های از تخم بیرون در آمده به خاطر اینکه نمی‌توانند سوراخ شفیره را پیدا کنند، از بین خواهند رفت. کنه‌ها هیچ شانسی برای جفتگیری  ندارندو قادر به زنده ماندن بعد از اینکه در سلول‌ها باز شود هم نخواهند بود به دلیل اینکه آنها فاقد پوشش کیتینی جامد هستند. تعداکنه‌های بارور با این ریزش کاهش پیدا می‌کند.

  
قرار دادن زنبورها داخل کندو
قاب‌های این کندو ساخته شده از پلاستیک است. روش سیم‌کشی و ذوب کردن قاب‌ها با یک روش ساده یعنی شان‌های پلاستیکی جایگزین شده است. موم باید به سادگی با غلطک در سطح قاب‌های سیاه پخش شود. نیاز است موم با یک وسیله حرارتی، مانند یک دیگ دو جداره با آب گرم‌، حرارت داده شود. پخش کردن خوب موم در دو طرف قاب‌ها و قرار دادن جای مناسب (برای تغذیه تکمیلی) یکی از شرط‌هایی است که زنبور ها بتوانند این قاب‌ها را قبول کنند و روی آنها فعالیت نمایند و این مهم است که از موم با کیفیت استفاده کنیم مثلاً موم روشنی که از برداشت بر می‌داریم. 
زمان مناسب برای ریختن زنبور در کندوهای دوار با قاب‌های متحرک ممکن است از اواسط آوریل(اردیبهشت‌ماه) تا اواسط ماه جولای (تیرماه) به همراه توده‌ای از زنبور ها با ملکه جفت خورده باشد. قاب دایره‌ای با موم پخش شده در سطح آن را در محل قاب چرخشی پرورش نوزادان قرار می‌دهیم. قفس ملکه حاوی ملکه تلقیح شده را بین قاب‌های دایره‌ای آویزان می‌کنیم، البته باید طوری باشد که قابل جویدن باشد. بستن پشت کندو، باز کردن سوراخ خروجی، خارج کردن شبکه مانع ملکه، قرار دادن دریچه یک طرفه، قرار دادن کلنی و در آخر با یک پارچه سبک روی آن را می‌پوشانیم.
فراموش نکنید که کلنی را حداقل به مدت 3 روز در زیرزمین نگه دارید و آنها را تغذیه کنید قبل از اینکه فرار کنند.در زمانی کوتاه، زنبورها ملکه ظاهر شده را قبول می‌کنند. 
شبکه مانع ملکه را برگردانده و در سر جای خود محکم کنید. شربت خوری را با یک دریچه در قسمت دریچه یک طرفه قرار دهید، و به طور مداوم کلنی را با مایع تغذیه کنید. زنبورها بلافاصله ساخت و ساز در روی قاب‌های مصنوعی را شروع می‌کنند. ملکه 2 روز بعداز قفس آزاد خواهد شود. یک هفته بعد از بررسی وضعیت قاب‌های نوزادان، قفس ملکه را بردارید و بررسی کنید که آیا ملکه شروع به تخمریزی کرده است یا نه؟ هنگامی که سه چهارم از قاب نوزادان پر شد و یافتن غذا ادامه‌دار بود، تغذیه دادن کلنی را قطع می‌کنیم و قاب عسل که سلول‌های آن آماده است را در کندو قرار می‌دهیم و شروع به چرخاندن قاب نوزادان می‌کنیم. بعد از این شما می‌توانید با قرار دادن قاب‌های عسل روند غذا دادن و یا همان یافتن غذا را برای کلنی افزایش دهید.
ازدیاد جمعیت تأثیر زیادی در از بین رفتن رفتار جستجوگری زنبورها دارد، بنابراین برای از بین بردن آنها، قاب‌های نوزادان و جمعیت اضافی را در یک کندو و یا یک نوکلئوس جدید می‌گذاریم و به آنها یک ملکه باکره و یا سلول‌های ملکه معرفی می‌کنیم.

بررسی کلنی، تعادل و گسترش
بازرسی کامل کلنی برای اولین بار با پرواز مداوم زنبوران عسل شروع می‌شود. به خاطر رشد چراگاه‌ها، فعالیت زنبوران عسل در کندو زیاد می‌شود. حضور ملکه با تخمگذاری او در کلنی مشخص شده، کیفیت ملکه تعداد سلول‌های سربسته تخمگذاری شده و تعداد نوزادان را نشان می‌دهد. در کلنی‌هایی، که به طور متوسط رشد سریعی ندارند، باید در اسرع وقت ملکه را تعویض کرد. تعویض سیستماتیک ملکه تولید امن را در دراز مدت تضمین می‌کند.
 در زنبورستان‌ها با کانتینرهایی که جمعیت کندوهای آنها متفاوت است این بسیار مهم است که به خاطر محدود بودن جا و تولید امن بالا، جمعیت کندو ها را به یک اندازه کنیم. کندوهای قوی دارای جمعیت فوق‌العاده‌ای هستند در حالیکه کندوهای ضعیف جمعیت بسیار کمی دارند و تقریبا خالی هستند. این دو طبقه باید با هم جابه جا شوند. برای این کار ما یک قاب با یک صفحه را بین نوزادان کلنی ضعیف و جمعیت فوق‌العاده زیاد قرار می‌دهیم. قاب‌های عسلی که به کندو دادیم حداقل باید 1 کیلوگرم عسل داشته باشند. در غیر این صورت زنبورها را باید با شربت تغذیه کنیم. صفحه‌های را که در بین آن قرار دادیم پس از گذشت 3 روز برمی‌داریم تا زنبورها با هم متحد شوند. طبقه‌ای که حاوی جمعیت ضعیف بود را می‌توانیم بدون قرار دادن صفحه ما بین آنها در بالای طبقه پرجمعیت قرار دهیم.
در زمان پرورش نوزادان کلنی را باید محدود کنیم در این زمان ما یک طبقه گذاشته و مابین آن را شبکه مانع ملکه قرار می‌دهیم. 4 قاب پلاستیک با سلول‌های مصنوعی را بین قاب‌های ساخته شده قرار می‌دهیم. قاب‌های پلاستیک با چهار چوب و سلول‌های مومی را با 2 قاب قدیمی (کهنه)، قاب‌هایی که رنگشان قهوه‌ای تیره است جایگزین می‌کنیم. بعد می‌توانید با قرار دادن قاب‌های عسل روند یافتن غذا و توسعه کلنی را افزایش دهیدو مهم است که درجه حرارت را در هر قسمت، مانند خنک نگه داشتند قسمت نوزادان که ممکن است به بیماری‌های ثانویه مانند نوزادان گچی منجر شود، مناسب نگه داریم.
در طول فصل تولید عسل توصیه می‌شود که با کندوی دوطبقه کار خود را آغاز کنید. همیشه  طبق‌های پایین اول پر از عسل می‌شوند و می‌توانید آنها را برای اکستراک کردن آماده کنید. این کار زمانی باید اتفاق بیافتد که نیمی از طبقه بالا پر از عسل باشد. طبق بالا را در قسمت نوزادان و یک طبق خالی در بالای آن قرار می‌دهیم. این چرخش تضمین خواهد که عسل چرخیده، رسیده است. می‌توانیم عسل‌های طبق‌‌ها را با  شان‌هایی که خالی هستند جابه جا کنیم البته این کار در صورتی که به کندو دود دهیم و یا با برس زدن امکان‌پذیر است.برداشت عسل به هیچ دانش حرفه‌ای نیاز ندارد،بلکه یک کارگر آموزش دیده با لباس مناسب هم می‌تواند این کار را به خوبی انجام دهد.


تنظیم چرخش
بعد از قرار دادن اولین طبق در جای خود، کندوی عسل آماده تنظیم شدن در حالت چرخش است. چراغ سبز LED نشان می‌دهد که کندوی عسل آماده است. با تنظیم کردن کلید به سمت چپ، کندو تنظیم خواهد شد. سپس با فشار دادن و رها کردن دکمه قرمز، مخزن در موقعیت “باز”  قرار می‌گیرد ومی‌توانیم شان‌های نوزادان را داخل مخزن حذف و یا جابه جا کنیم.
 دوباره دکمه قرمز را فشار داده و رها می‌کنیم ، به طوری که مخزن به حالت اولیه یعنی نقطه ابتدایی “شروع”  بر می‌گردد. در حال حاضر سلول‌های قاب به سمت بالا هستند. دکمه را برای 1-2 ثانیه فشار می‌دهیم، تا زمانی که چراغ سبز، خاموش شود.
بعد مخزن در موقعیت شروع قرار می‌گیرد، کلید را در سمت راست تنظیم می‌کنیم در این حالت کندو در حالت چرخش است. سلول‌های نوزادان با زاویه 60 درجه هر 6 ساعت یک بار می‌چرخند. نوزادان در طول یک روز240 درجه می‌چرخند و چرخش کامل 360 درجه در 36 ساعت انجام خواهد شد.
چرخش کلنی مزاحم زنبوران نمی‌شود و آنها را آشفته نمی‌کند. این کار باعث سازماندهی روزانه نوزادان می‌شود که کار معمول زنبوردارمی‌باشد. عسل‌های باقی مانده را بر می‌داریم و یا آنها را به طبقات بالایی و کناره‌های کندو هدایت می‌کنیم. این قاب‌ها را بر نمی‌داریم و به عنوان غذای ذخیره برای یک دوره در کندو می‌گذاریم بماند.  میله را در یک موقعیت مناسب ثابت نگه می‌داریم و در غیر این صورت اگر بیافتد به نوزادان داخل سلول‌ها صدمه می‌زند و زنبوران را عصبانی کند.
 انرژی الکتریکی که به وسیله یک باتری 12ولت تامین می‌شود باید به طور منظم بررسی شود. اگر ولتاژ آن کمتر از 11،8 ولت، باتری را باید شارژ کنیم. سطح الکترولیت باتری را  یک بار در هفته بررسی کرده و در صورت لزوم، آن را با آب مقطر پر می‌کنیم. مرکزگیره‌ها را همیشه تمیز نگه می‌داریم.


مزایای استفاده از کندوهای دوار با قاب‌های متحرک
*  چرخش قاب نوزادان کندوی عسل فن‌آوری جدیدی در پرورش زنبور عسل است و در نتیجه تولید بیشتر را به دنبال دارد
* تضمین سودآوری تولید بیشتر با کار کمتر
* ایمنی مناسب دامپزشکی و امنیت بیشتر در مقایسه با  عملکرد های زنبورستان‌های سنتی
 * تولید، مطمئن تر و قابل محاسبه‌تر خواهد شد
 

استفاده از کندوی عسل‌های چوبی
* جدایی کامل سلول‌های نوزادان و  طبق‌های عسل 
* زنبورها نمی‌توانندتخمگذاری ملکه را محدود کنند
* قاب‌های نوزادان شامل سلول‌های نوزادان بر روی تمام سطح آن است
* فعالیت جابه‌جایی چرخشی به عنوان یک عمل پیشگیری کنند در زندگی کلنی است
* نتایج با پیشرفت کلنی‌ها قوی است
* زمان کمتر برای بازرسی نوزادان لازم است
* بازرسی نوزادان بدون حرکت طبقه‌ها امکان‌پذیر است
* چرخش باعث  مختل شدن رشد کنه واروا و بدتر شدن زندگی او می‌باشد
* شرایط تغذیه، جمعیت کنه واروا را کاهش می‌دهد
* نیاز به خرید موم نیست، و خطر ابتلا به باقیمانده مواد شیمیایی را کاهش می‌دهد


مزایای بیشتر از کندوی عسل های پلاستیکی
* امکان خروجی بالا و پایین
* تهویه قابل تنظیم با کارآیی بالا
* ساخته شده از  اسفنج تخته PVC محکم
* این مواد غیر قابل تنفس، ضد رطوبت و تاب خوردن هستند
* ورود کم گرما به داخل و حفظ دمای داخلی
* دیواره‌های سبک، وزن کم کندو
*  عمر مفید بیشتر
سیستم تضمین کیفیت بر اساس استانداردهای ISO 9002می‌باشد. منطبق با بیانیه صادره کمیسیون اروپایی کندوی عسل صادر شده است و نشان CE آن نشان‌دهنده، صدور گواهینامه‌ای است که سلامت پایه و مقررات امنیتی مندرج در دستورالعمل اتحادیه اروپا را داراست. 18 ماه گارانتی و کیفیت را برای شما تضمین کرده‌ایم. کندوهای دوار با قاب‌های متحرک می‌تواند در زنبورستان‌های کوچک و بزرگ مستقر شود و در مهاجرت دادن‌ها مورد استفاده قرار گیرد. 
در زنبورستان‌های تازه تأسیس خطرات احتمالی را برای کارآفرینان کاهش می‌دهد. در زنبورستان‌های بزرگتر، توصیه می‌شود که این کندوها را درکانتینرها نگه دارند، تا در مهاجرت دادن‌ها و  جابه‌جایی به مراتع گل راحت‌تر باشند.

نسخه چاپیارسال به دوستاندفعات بازدید: 18812345
تعداد آرا: 0

نظر شما: